Gratis wildredders

3 maart 2020

Wildverdrijvers  kunnen jonge vogels en zoogdieren redden tijdens het maaien van gras of luzerne.  De ANV Hollands Noorden verstrekt gratis akoestische wildredders aan haar deelnemers van de ANLb. Het kleine apparaatje kan op de trekker geplaatst worden. Heeft u interesse, dan kunt u zich inschrijven vóór 16 maart 2020 bij mvlugt@anvhollandsnoorden.

Hoe werkt het?

Het is een klein apparaatje dat eenvoudig op de voorkant van de trekker is gemonteerd. Het kan met een 5 meter lange snoer en een varkenssnuit aansluiting of een elektriciteitsaansluiting van 12 volt in de cabine worden aangesloten. De hoge toon die de akoestische wildredder produceert is van ver te horen en zorgt ervoor dat dieren op de vlucht slaan. Het geluid bereikt minimaal 25 meter.

Vliegvlugge pullen en broedende eenden kunnen  gered worden door het gebruik van de wildverdrijver. Helaas worden jonge pullen niet beschermd, die lopen niet weg maar drukken zich. Ze zijn een makkelijk slachtoffer voor de maaier. Oplettendheid blijft dus belangrijk.

Combinatie van maatregelen zorgt voor succes

De wildverdrijver is één middel. Er is echter meer nodig. Van binnen naar buiten maaien, bijvoorbeeld. Het perceel voor het maaien goed inspecteren of het plaatsten van vlaggen. Een palet aan maatregelen zorgt voor minder slachtoffers en een positief effect op de weidevogelstand.