Veldexcursie met wormenonderzoeker Jeroen Onrust

27 juli 2021

 

Afgelopen donderdag hebben we een leerzame en leuke veldexcursie gehad met wormenonderzoeker Jeroen Onrust. We hebben met deelnemende boeren en vrijwilligers van de akkervogelmonitoring een bezoek gebracht aan twee deelnemers: Emil van Liere en Han Lammers. Hier hebben we de vogelakker en de wintervoedselakker bekeken.

 Jeroen stak op een aantal plekken een schop in de grond om te kijken welke   wormen dit opleverden. We hebben gekeken naar rode en grijze wormen. Rode   wormen spelen een rol bij het verwerken van de organische stof naar mineralen   voor de bodem, die vervolgens weer nuttig zijn voor de planten. De grijze wormen   komen in beeld wanneer het organische materiaal is afgebroken. Voor deze soort   zijn juist de bacteriën van belang.

Voor boeren zijn regenwormen onmisbaar. Ze zorgen door het graven voor een betere structuur en trekken mest en strooisel de bodem in. Vogels als kieviten en merels eten graag de rode wormen. Beschikbaarheid van wormen voor vogels is sterk afhankelijk van de bodemvochtigheid.

Jeroen kon aan het gedrag van de grijze regenwormen zien dat de grond al weer droog begint te worden. Deze wormen rollen zich dan op in de grond. Opmerkelijk is dat de regenwormen nog niet zijn voorzien van een Nederlandse naam. Dat wordt hoog tijd!